Ciresele reprezinta nu doar un fruct deosebit de gustos, ci si un aliment cu multiple efecte terapeutice, fie ca este vorba de fructe, fie ca este vorba de coditele de cirese. Beneficiile cireselor sunt recunoscute atat in domeniul terapeutic, cat si in randul persoanelor interesate de dietele de slabire sanatoase.
Actiunea terapeutica a cireselor este data de compozitia lor complexa, dar, in acelasi timp, avand o valoare energetica redusa, numai 57 kcal/100 g. Astfel, ele contin zaharuri , saruri de potasiu, saponine, flavonoide, taninuri, acizi organici si pectine, care le confera o actiune detoxifianta si diuretic-depurativa, de normalizare a tranzitului intestinal, de combatere a constipatiei, favorizand digestia. De asemenea, ciresele au actiune antiinflamatoare, antianemica, hemostatica si hipotensoare. De aceea sunt indicate si in insuficienta cardiaca si renala, reumatism, guta, litiaza biliara si renala.