Ionuț Iulian Ungureanu este un prieten mai vechi al nostru. Spun al nostru pentru că nu este doar prietenul meu, ci și al comunității ”Spune-mi CUM! cu Antonia Fudulu”.  Ne-a ținut pe toți cu sufletul la gură prima dată când a venit în emisiune și și-a spus povestea.

Un copil abandonat ce a luptat până în pânzele albe pentru a-și depăși situația și a ajunge cineva. Și chiar a reușit. Însă sunt câteva detalii pe care Ionuț a omis să ni le spună atunci. Mai exact, detaliile care l-au ajutat să treacă peste condiția lui și să ajungă cine e azi.

Au refuzat să spună că părinții i-au părăsit, de frică să nu fie despărțiți

S-a născut în orașul Lugoj, județul Timiș, într-o familie ”disfuncțională”, așa cum o numește chiar el.  A crescut alături de un tată alcoolic și o mamă casnică. De mic a îndurat foamea și sărăcia.

Ionuț s-a îndrăgostit de o femeie în vârstă, pentru că nu își putea ierta mama

La doar 10 ani, mama l-a  anunțat că trebuie să renunțe la școală și să meargă la muncă. Și așa a făcut. A fost extrem de greu pentru el, la acea vârstă fragedă, să ajungă să hrănească întreaga familie. Dar cumva a reușit. Și mai mult decât atât, optimist convins, a văzut până și în asta partea bună a lucrurilor.

”Astăzi, când mă uit înapoi, pot să mulțumesc pentru asta, pentru că m-a responsabilizat.  Foarte mulți oameni fug de responsabilitate sau nu și-o asumă, dar eu pur și simplu am fost pus în poziția respectivă, iar după câțiva ani de lucru cu ziua, părinții au decis să ne părăsească”.

Au reușit cumva să supraviețuiască și să rămână împreună

Avea doar 14 ani, însă era un bărbat în toată firea.  Cel puțin din punct de vedere al maturității. Era sigur că va reuși, însă nu știa exact cum.

”Abandonul, atunci când părinții ne-au părăsit, a fost punctul culminant. Trei luni de zile am supraviețuit, eu cu sora mea. De fapt, de frică să nu ne ia cineva, nu am vrut să spunem oamenilor, iar după 3 luni am ajuns la limită. Nu aveam ce mânca, căutam prin gunoaie, a fost foarte greu. Am cerșit oamenilor de mâncare și ei au chemat autoritățile”.

Au făcut un gest pe care puțini l-ar înțelege

Așa că au fost duși împreună la un orfelinat unde au rămas până la 18 ani. Însă lupta pentru supraviețuire a continuat. Au învățat în timpul școlii cum au știut ei mai bine, au luat bursă de merit pe care au trimis-o părinților ca un semn de mulțumire. Au terminat liceul și au mers la facultate. Acum duc o viață bună, poate mai bună decât ar fi sperat vreodată. Dar totul, cu mari sacrificii.

”Sunt stabilit la Londra de șapte ani, anul acesta aplic și pentru cetățenie.  Am început de jos,  am mers cu gândul să îmi iau o diplomă în international coaching, să antrenez oamenii și mental și profesional. Nu stăpâneam limba, mi-am luat un job de jos, am început să spăl vasele, lucram 12 ore pe zi, nu am avut casă, dormeam în stațiile de tren”.

A primit o slujbă la care nici nu spera

Iar integrarea a durat câteva luni bune. Pentru că nimeni nu credea el. Însă a reușit să le demonstreze tuturor că se poate. În prima companie în care a lucrat a fost promovat de trei ori în doar nouă luni. Iar de acolo cariera a continuat să înflorească. Astăzi este consultant în afaceri.


S-a vindecat singur de o boală rară

Însă traumele din copilărie s-au făcut resimțite pe tot parcursul drumului lui. Într-una din zile, în timp ce se afla la muncă, a leșinat. A fost dus imediat la spital și după mai multe analize amănunțite a fost diagnosticat cu o boală destul de rară, numită boala Crohn. În ciuda faptului că medicii i-au spus că nu există o cauză anume, Ionuț s-a încăpățânat să afle ce anume i-a provocat această boală. Și a reușit și de data aceasta. Traumele emoționale, abandonul, lupta continuă pentru supraviețuire și toate experiențele pe care le-a trăit de-a lungul timpului au fost principalele cauze. Și, în ciuda faptului că a fost operat și că a fost la un pas de moarte, a reușit să se vindece. Singur chiar!

”Eram imobilizat, șase luni de zile am făcut doar rugăciuni și meditații. Sunt câteva meditații foarte greu de făcut. Și le am spus că o să mă vindec, dar nu au crezut. După șase luni mi-au făcut din nou colonoscopie și au rămas impresionați cum corpul meu s-a vindecat”.

Și pe lângă meditație și rugăciuni, a mai fost un factor important care l-a ajutat să treacă peste boală. Isaia, fiul său.

A descoperit motivul pentru care nu putea avea o relație normală

Ionuț s-a căsătorit în anul 2016, cu o femeie mult mai în vârstă decât el. Avea doar 24 de ani când a hotărât să facă acest pas iar aleasa inimii lui, 37 de ani. Aveau doar 7 luni de relație.

”Mi-am dat seama de ce am căutat o figură atât de maternă. Pentru că neavând o mamă, ea mi-a dat acel confort. Și așa este și ea ca persoană. Era mai mult ca o mamă. Cum avea grijă de mine, felul ei de a fi, modul de a transmite iubire, toate erau în modul acesta. Și eu o consideram mai mult ca o mamă. Adevărul e că relația noastră a fost ca o relație mamă și fiu decât ca o relație de cuplu”.

Recunoaște că această femeie a fost persoana de care a fost cel mai atașat în viața lui. Chiar mai atașat decât de fiul lui. Însă relația a eșuat.

”Diferența de vârstă chiar contează. Contează din toate punctele de vedere. Fizic, mental, emoțional, din punct de vedere al experienței…  Poate câțiva ani nu se observă, însă când această distanță depășește 10 ani, deja vorbim despre altă generație. Mentalitatea este diferită”.

Și-a găsit pacea cu puțin înainte ca mama lui să își piardă viața

Cea mai mare problemă a lui Ionuț a fost faptul că divorțul a venit chiar în momentul în care fiul lui venea pe lume. A simțit că l-a abandonat. Atât el cât și fosta lui soție au făcut tot posibilul ca relația lor după divorț să fie una bună pentru fiul lor.

A încercat să își refacă viața însă simțea că nicio relație nu funcționează cum trebuie.

 Până ce și-a dat seama că, de fapt, totul se întâmpla din cauza faptului că nu exista o

 pace între el și mama lui. Însă a reușit să găsească această pace cu puțin timp înainte ca mama lui să își piardă viața. De atunci, totul s-a schimbat.

”Acum pot să fiu fericit și pe plan emoțional și împlinit cu fata cu care sunt astăzi. Am reușit să înțeleg că eu aveam o problemă, nu fetele aveau o problemă. Pentru că eu nu o acceptam pe mama nu puteam să accept nicio femeie care intra în viața mea. Pentru că vedeam în acea femeie o parte din mama”.

Are un secret care l-a ajutat să devină un învingător

Magia, spune el, s-a întâmplat când a întâlnit-o pe Oana. Este femeia care l-a ajutat să treacă peste foarte multe lucruri și care a fost alături de el în fiecare clipă.

Secretul lui? Pacea interioară. Puterea de a se accepta, de a ierta, de a-i putea ierta pe ceilalți și de a merge mai departe.  Sunt lucruri care par ușoare însă puse în practică devin extrem de grele. Însă Ionuț are un mod de le face plăcute atunci când vorbește despre ele. Tocmai de aceea vă sfătuiesc să îi ascultați povestea pentru că veți avea cu siguranță de învățat. Veți fi motivați și veți afla cum să mergeți mai departe chiar și atunci când spuneți: ”Nu mai pot”.

 

click aici daca vrei să urmărești și alte povești de la Spune-mi CUM!

Recomandă acest articol

Published On: June 1, 2022|Categories: Spune-mi CUM|7.7 min read|By |Views: 1850|